Пазарът на луксозни имоти в кризата

Един от парадоксите на имотния пазар е, че няма луксозни имоти, които да са свалили драстично цените си по време на кризата. Ако масовите жилища поевтиняха рязко, сделките с тях се свиха до нива от началото на века, то в лъскавите и разкошни вили и домове подобен ефект не беше отчетен от нито един анализатор.

Агенциите за недвижими имоти започнаха да търсят не толкова строители с недовършени или току що завършени комплекси и блокове, а наследници на стари имоти в центъра или закъсали бизнесмени със скъпи вили. Те станаха основния източник на пазарно оживление.

Клиентите за подобен род недвижимости също не намаляха. Даже напротив, във времена на свиване на инвестиционните възможности, да се инвестира в имот се оказа добър ход, още повече, че кризата обещаваше да повиши цените след края си.

Е, въпреки че краят й още не се вижда, повишаването на цените на ограничения брой луксозни имоти на пазара е факт. Макар и с малко, тяхната стойност непрекъснато нараства, което е трайна тенденция. Всъщност те са двигател на иначе замиращ маркет и основен източник за препитание на повечето агенции за недвижими имоти. Строителите също се ориентираха към високата категория строителство. Това е забележимо край морето и морските курорти, където напливът от руски клиенти не е секвал. Апарт комплексите и вилите са основните проекти, които се строят край черноморския бряг. Качеството на изпълнението им е високо, руснаците рядко се пазарят, ако качеството ги задоволява. Това е и една от причините голяма част от депутатите в руската Дума да се окажат собственици на луксозни имоти по родното Черноморие. Високият им статус е показателен за нивото на строителство и за състоянието на пазара. Никой не може да храни и грам съмнение, че свръхбогатите руски депутати и олигарси могат да занижат изискванията си заради сантименталността на българо-руската дружба.